"Солвей Соди" свива с 20% въглеродните емисии
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Солвей Соди" свива с 20% въглеродните емисии

/КРОСС/ Група Солвей ще адаптира един от съществуващите котли в завода си за калцинирана сода в Девня с цел увеличаване на комбинираното изгаряне на биомаса, съобщиха от "Солвей Соди", съобщи вестник „Труд“. Чрез захранване на котела с 30% биомаса, въглеродните емисии, свързани с дейностите по производство на пара и електроенергия, ще бъдат намалени с 20%. Биомасата ще е от различен произход, включително местни пелети от отпадъци от слънчоглед. Предвижда се котелът да влезе в експлоатация през ноември 2022 г.

Проектът е първият важен етап в прехода на компанията от използване на фосилни горива към по-устойчива и чиста енергия и е в пълно съответствие с амбициозната програма на Група Солвей за екологична и социална отговорност "Един Солвей/ Една Планета", целяща достигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Инвестицията надгражда обявените през 2020 г. планове на заводите за калцинирана сода на Солвей в гермаския град Райнберг и във френския Домбал. Първият ще стане първи в света с инсталация за производство на калцинирана сода, захранвана предимно от възобновяеми енергийни източници, а вторият ще премине изцяло към използване на алтернативно гориво от битови отпадъци. Ефектът от трите проекта ще е редуциране на емисиите на Група Солвей в световен мащаб с 8% до 2025 г.

Пътната карта за цялостен енергиен преход на "Солвей Соди", включваща и проект за оползотворяване на отпадъци, бе подкрепена от правителството. "След повече от 25 г. присъствие в страната, с гордост поемаме по нов път към устойчиво бъдеще. С този ключов проект отбелязваме нова съществена стъпка в своя преход към намаляване на въглеродния отпечатък, като част от стратегията ни да служим на клиентите си по устойчив и конкурентен начин", коментира Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди".