Проф. Румен Гечев: БСП е против санкциите, те са във вреда на България
Секция: ПОЛИТИКА
27 Февруари 2022 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Румен Гечев: БСП е против санкциите, те са във вреда на България

/КРОСС/ „Насилието не е приемливо, когато се налага от когото и да било. Но БСП е против санкциите, защото те винаги са двупосочни. България има много по-голяма зависимост на внос от енергийни ресурси от Русия,  отколкото средно за Европейския съюз." Това заяви народният представител от БСП Румен Гечев в ефира на Нова нюз и допълни, че българската държава ще плаща цената на санкциите след това.

По повод на Националния съвет, който БСП ще проведе, Гечев посочи, че на пленума ще бъде обсъдена ситуацията с Украйна и левицата ще излязе  с позиция. „Нашата позиция е да кажем не на санкциите, тъй като те са неработещи и са във вреда на България и са печеливши за някои богати страни", прогнозира той.

Във връзка със санкциите депутатът от левицата допълни, че предстоят преговори с Газпром през пролетта и българското правителство трябва много да внимава с понятията, с които борави „Това, което се получава, е в резултат на сбърканата политика и от двете страни на завесата - между Изтока и Запада и ние трябва да плащаме цената", каза народният представител във връзка с инфлация в цената на газа.

По темата за бюджета Румен Гечев беше категоричен, че България прави това, което и  другите страни-членки на Европейския съюз и от гледна точка на фискалните възможности страната ни се намира в благоприятна позиция. Той допълни, че не вижда опасност в размера на външния дълг на България.

По думите му нямаме възможност да провеждаме антиинфлационна политика, която да компенсира европейските фактори.

В заключение Гечев посочи, че нямаме интерес от санкции, които да ударят Европейския съюз и България.