Мъж изпил еквивалент на 200 чаши кафе е починал
Секция: Здраве
06 Март 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъж изпил еквивалент на 200 чаши кафе е починал

/КРОСС/ Мъж е починал от предозиране с кофеин във Великобритания, след като изпил смес, съдържаща еквивалент на 200 чаши кафе.

29-годишният мъж Том Мансфийлд бил фитнес треньор, който редовно поръчвал биодобавки. Този път той поръчал пакет от 100 грама кофеин, който да използва в напитките си преди тренировка. 
При измерването на количеството прах обаче той допуснал грешка, поради което изпил смъртоносна доза кофеин. Препоръчителната доза кофеин на прах е между 60 и 300 милиграма два пъти дневно, но цифровата везна, която използвал Мансфийлд, била с начално тегло от 2 грама. 

Според разследавнето Мансфийлд "вероятно се е стремил към средна доза", но вместо това е изпил до 5 г от праха. Веднага след като изпил напитката , Мансфийлд се хванал за гърдите и казал, че сърцето му започва да бие много бързо. След това от устата му започнала да излиза пяна и съпругата му повикала на помощ съседите, преди да дойде линейка. 

Той бил откаран в болницата със сърдечен арест и същия ден лекарите констатирали смъртта му. Съдебният лекар установил, че нивото на кофеин в кръвта на Мансфийлд е 392 милиграма на литър - еквивалент на 200 чаши кафе. Обичайното ниво на кофеин след изпиване на чаша кафе е 2 до 4 мг на литър. 
Кофеиновите прахове могат да бъдат опасни, защото са много по-концентрирани кофеинсъдържащите напитки като кафето. Употребата им без лекарско предписание или в неправилна дозировка е изключително опасна.