Wall Street Journal: Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ са отказали да разговарят с Байдън
Секция: СВЯТ
09 Март 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Wall Street Journal: Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ са отказали да разговарят с Байдън

/КРОСС/ Белият дом "неуспешно" се опита да организира телефонни разговори между американския президент Джо Байдън и "де факто" лидерите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в момент, когато Вашингтон се опитва да осигури международна подкрепа за противопоставянето срещу Русия и съдържат нарастващите цени на петрола,  съобщава Риа Новости, позовавайки се на  Wall Street Journal.

„Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и шейх Мохамед бин Зайед на ОАЕ отказаха да разговарят с Байдън“, пише изданието, цитирайки официални лица.

Въпреки това принцът и шейхът миналата седмица разговаряха с руския президент Владимир Путин, както и с Владимир Зеленски, пише вестникът.

Според изданието ОАЕ и Саудитска Арабия отказват да увеличат добива на петрол и се придържат към план, одобрен от ОПЕК и група производители, водени от Руската федерация.

Абу Даби и Рияд са загрижени за "сдържания" отговор на САЩ на ракетните удари на хусите в Йемен и възраждането на иранско ядрено споразумение, което уж игнорира опасенията им за сигурността, казаха официални лица. Саудитска Арабия също иска Вашингтон да предостави правен имунитет на престолонаследника, тъй като той е изправен пред редица съдебни дела в САЩ.