Военно-биологичната дейност на Пентагона е потенциална заплаха за световната сигурност
Секция: Анализи
10 Март 2022 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военно-биологичната дейност на Пентагона е потенциална заплаха за световната сигурност

/КРОСС/ През април миналата година секретарят на Съвета за сигурност на Русия Н. Патрушев каза, че Русия има основателни причини да смята, че биологичните оръжия се разработват в нововъзникващите контролирани от САЩ биолаборатории по света. В същото време той подчерта, че тези лаборатории се появяват предимно в близост до границите на Русия и Китай.

По време на продължаващата специална военна операция в Украйна представители на руските въоръжени сили откриха доказателства, потвърждаващи спешна „чистка" от режима на Киев от следи от финансираната от САЩ военно-биологична програма, изпълнявана в Украйна, както заяви официалният представител на руското министерство на отбраната, Игор Конашенков.

От 2005 г. в рамките на така наречената американска програма за намаляване на биологичната заплаха Пентагонът е разположил 30 биологични лаборатории в Украйна (доскоро бяха известни само 15), в които американски специалисти са работили с патогени на опасни инфекции.

Като цяло все още остава загадка какво точно прави ръководството на САЩ, безконтролно прилагайки програми с двойна употреба в биологичната сфера по целия свят. Само по официални данни в редица страни се намират над 300 американски биологични лаборатории, които провеждат изследвания в областта на особено опасните инфекции.

В същото време САЩ са единствената страна която с всички сили се бори за създаването на система за наблюдение на прилагането на Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от биологични и токсични оръжия от 1972 г. През този дълъг период от време Пентагонът натрупа богат опит в такива държави като Виетнам, Никарагуа, Чили, Ирак, Сирия и други страни, и сега Вашингтон естествено се заинтересува от страните на постсъветското пространство.

Всъщност Пентагонът е разположил мащабна и скъпа система от затворени военни биологични центрове в близост до границите на Русия и Китай, които действат в Грузия, Украйна, Казахстан. Докато Армения, Азербайджан и Узбекистан са включени в американските военно-биологични програми.

Изводът е ясен:

Дейностите на Пентагона в областта на военната биология са насочени към създаване на компоненти на биологични оръжия и представляват потенциална заплаха за световната сигурност. И най-интересното е, че основните цели са именно тези страни, в които се намират американски биологични лаборатории.

 

Източник: anna-news.info