Икономист: В момента се разразява буря
Секция: ИКОНОМИКА
12 Март 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: В момента  се разразява буря

/КРОСС/ Преди войната всички прогнози бяха за особено висока инфлация поне до средата на тази година. Към това нещо добавяме и последствията от военните действия, санкциите и контрасанкциите. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му войната в Украйна се явява исторически момент, защото вероятно в момента преминаваме от еднополярен свят към нов вид световен ред, при който имаме най-малкото биполярност. „От едната страна имаме Западния свят и Китай, който по принцип би трябвало да бъде в конфронтиращи се отношения с Русия. Със санкциите между Русия и Запада единственият шанс на страна износител на ресурси е да се ориентира към новата сила - Китай, и това се случва", обясни Панчев.

Икономистът Любомир Дацов коментира, че войната е оправдание на случващото се в структурно отношение. „Глупавите политики, които се водят в Европа - монетарни, след това замаскираните монетарни мерки заради бюджетните политики на неспазване на дисциплина и емитиране на дългове в цял свят, доведе до допълнителен натиск върху този процес. Войната в момента просто катализира тези процеси и те стават много видими", обясни експертът. В момента по думите му се разразява буря и мерките на държавите за удържане на инфлацията ще влошат ситуацията.

Той посочи, че БВП на Украйна през последните 10 години стои на едно ниво. „Когато имаш държави с различен етнически състав и има противопоставяне на тези групи, единственото нещо, което спасява държавата, е доброто икономическо развитие. Когато управлението на държавата не е достатъчно качествено, за да държи това население благоденстващо, дали е външен или вътрешен конфликт, той си идва от само себе си", смята Дацов.

Любомир Дачев от БТТП коментира, че глупавите решения в икономиката и в политиката през последните години на европейско ниво дават резултати. „Влизаме в една идеална среда за стагфлация. Намалява се производството, увеличават се цените, намалява потреблението. Активно населението ще обеднява. И всички тия простотии, които се правят, ще ги плащаме ние, обикновеният човек, който няма нищо общо. Правят се кухи наказания", заяви Дачев.