Мариана Кукушева:Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша
Секция: Анализи
12 Март 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариана Кукушева:Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша

/КРОСС/ Няма как да твърдим, че цената на хляба ще бъде запазена такава, каквато е в момента, но категорично казвам, че за едно 4-членно семейство не се очаква бюджетът за хляб да нарасне с повече от 10 лв. за месец. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева в „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите й в момента консумираният в бранша ток е с най-високите цени откакто той се купува от свободния пазар. „Сметките ще станат ясни по-късно. Проблем е, че няма как да бъдат прогнозирани", заяви тя.

По думите й на пазара има още един неофициален регулатор, който са немските търговски вериги, членове на „Модерна търговия". „Те също се опитват по всякакъв начин да увеличат конкуренцията между нас и от друга страна се стремят нашата норма на печалба да веригата около нулата. Има немалко колеги, които вече преустановиха работа - производители от микро, малък и среден бранш", каза Кукушева.

В момента цената на торовете вече е пет пъти по-висока, а предлагането им е намалено, отбеляза Кукушева.

Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша. Преди нея цената на тон брашно е била около 1000 лв., а сега тя е 1550 лв. Цената на пшеницата също се е увеличила и в момента е на рекордна стойност, коментира Кукушева.

„Очаквам масовият хляб да продължи да бъде най-достъпната и истинска храна на трапезата на българина. Това, което се случва на нашия пазар в момента, се случва в целия свят", каза още тя.