Над 1300 души са евакуираните от Украйна със съдействие на Министерството на отбраната
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Март 2022 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1300 души са евакуираните от Украйна със съдействие на Министерството на отбраната

/КРОСС/ Министерството на отбраната чрез свои структури продължава да оказва съдействие с транспорт и настаняване на украински граждани, които търсят в България спасение от военните действия в Украйна.

1328 души от Украйна са евакуирани в България от 4 до 17 март в рамките на операцията за извозване на бежанци. Тя се провежда съвместно от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Ежедневно военнослужещи и автобуси на Командването за логистична поддръжка продължават да извършват по три или четири безплатни курса до България от различни гранични пунктове в Румъния.

270 души, евакуирани от военните действия в Украйна, са настанени в почивни бази на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело" на Министерството на отбраната към 17 март. 189 от тях са възрастни и 77 - деца. Те са разпределени в хотели в к. к. „Св. Св. Константин и Елена", ВМК - Варна, хотел „Рибарица" и в София. Предвид динамичната обстановка броят на настанените украински граждани непрекъснато се променя.

След координация между областния управител на Варна и началника на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в база на Морско училище са настанени 18 украински граждани. ВВМУ изрази готовност за подкрепа и помощ на украински студенти, дошли в България, да продължат образованието си по сходни специалности.

Министерството на отбраната от самото начало участва активно в действията на държавните институции, местната власт и неправителствените организации за оказване на помощ на хората, които търсят в България спасение от военните действия в Украйна