Празникът „Кюстендилска пролет“ в „Линия култура“ по БНТ 2
Секция: КУЛТУРА
18 Март 2022 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празникът „Кюстендилска пролет“ в „Линия култура“ по БНТ 2

/КРОСС/ На 21 март в деня на пролетното равноденствие, предаването „Линия култура" от 18:30 ч. по БНТ 2 представя на зрителите атмосферата от празника „Кюстендилска пролет".

Зрителите на „Линия култура" ще научат повече за празника, който повече от 50 години се провежда в град Кюстендил. В пряко включване от града на плодородието ще бъдат представени съхранените обичаи и традиции, които жителите изпълняват всяка година по повод официалния празник на града. Зрителите на „Линия култура" първи ще станат свидетели на финала на конкурса „Кюстендилска пролет" и ще видят избраната победителка с двете ѝ подгласнички. Избраните момичета символизират настъпващата пролет, младостта, красотата, топлотата и надеждата, подобно на трите нимфи Хартиите (богините на плодородието). Този конкурс е патентован и е първият в България за избор на най-красиво момиче. Първото му издание се провежда през 1966 г.

Предаването за култура на БНТ 2 ще заведе зрителите и до драматичния театър „Никола Вапцаров" в Благоевград, където ще се насладят на първата професионална изява на млади творци с представлението „Заровеното дете" от Сам Шепърд. В студиото ще участват режисьорът на постановката Николай Йорданов и заместник - директорът на драматичния театър в Благоевград Севар Иванов. Проектът е финансиран по програма „Дебюти" на Национален фонд „Култура" и фондация „Лъчезар Цоцорков". Как актьорите се подготвят за представлението и готови ли са младите творци за професионалния си дебют на сцена?

Гледайте предаването „Линия култура" в понеделник (21 март) от 18:30 ч., по БНТ 2