Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ празнува 60 творчески години
Секция: КУЛТУРА
18 Март 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ празнува 60 творчески години

/КРОСС/ 19 март - датата, на която през 1960 г. новосъздаденият тогава Софийски камерен оркестър изнася първия си концерт - се отбелязва като рождената дата на камерния ансамбъл „Софийски солисти". Най-известният и уважаван камерен оркестър у нас започва серия от събития по този повод, а началото ще бъде точно на 19 март в зала „България".

Маестро Пламен Джуров, който ръководи „Софийски солисти" от 1988 г. насам, отбеляза в интервю за предаването „Алегро виваче" по „Хоризонт", че програмата е направена специално така, че да почете основателите - с две от произведенията, звучали в дебютния концерт, но и в традицията винаги да има разнообразие и интересна концепция, която да задоволява вкуса на верните им почитатели.

Ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър в сол минор от Бах, Камерен концерт за флейта, английски рог и струнни от Артур Онегер (двете творби, включени в историческия първи концерт на състава), Бранденбургски концерт №3 от Бах и Концерт за оркестър, който Лазар Николов посвещава на „Сохийски солисти".

Солистка в Баховия клавирен концерт ще бъде Виктория Василенко, а в творбата на Онегер - Явор Желев и Слав Славчев, членове на Симфоничния оркестър на БНР.

В следващите месеци юбилейните концерти ще продължат в зала „България" и във Военния клуб, както и на фестивални сцени. Гости на състава ще бъдат Минчо Минчев и Емил Табаков (един от ръководителите на камерния ансамбъл през годините), Найден Тодоров и Георги Патриков.

За историята на „Софийски солисти" и нейното предаване през поколенията, както и за днешния ден на ансамбъла с неговите вдъхновения и предизвикателства, разказаха в интервюто диригентът проф. Пламен Джуров и водачът на виоловата група проф. Огнян Константинов.