Това е най-добрата храна, която предпазва костите от стареене
Секция: Здраве
20 Март 2022 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Това е най-добрата храна, която предпазва костите от стареене

/КРОСС/ Поддържате костите здрави и силни от изключително значение. Но с напредване на възрастта това става все по-трудно. Според експертите от Johns Hopkins Medicine с напредването на възрастта започваме да губим повече костна маса, отколкото тялото ни образува, което увеличава риска от остеопороза.

За щастие скоростта на загуба на костна маса може да се забави, но за целта е необходимо да се предприемат определени превантивни стъпки. Това включва консумацията на храна, която може да запази здравето на костите. Най-добрият вариант в този случай са сините сливи, според д-р Лорън Харис-Пинкус, който е основател на NutritionStarringYOU и автор на книгата "The Everything Easy". Експертът препоръчва ежедневна консумация на сушени сини сливи. Те са източник на калий, магнезий, витамин К и полифеноли, за които е доказано, че поддържат здравето на костите чрез увеличаване на костната минерална плътност и намаляване на костната загуба. Същевременно Харис-Пинкус обяснява, че сините сливи насърчават перисталтиката благодарение на съдържанието на фибри и естествен сорбитол в тях. 

В какво количество трябва да се консумират сини сливи? „Всеки ден консумирайте по 5 сушени сливи, нарязани и добавени към кисело мляко, овесени ядки, зърнени храни или салата", съветва Харис-Пинкус. Експертът споделя и още за любимия си трик, а именно да съхранява сушени сини сливи във фризера и да ги консумира като дъвчащ сладък десерт.