По случай Световния ден на водата, ВиК – Шумен награди победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2022 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По случай Световния ден на водата, ВиК – Шумен награди победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“

/КРОСС/ ВиК – Шумен обяви победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“ на специално тържество в Градската художествена галерия „Елена Карамихайлова“ от 11 часа на 22.03.2022 г. Участниците в конкурса се състезаваха в четири категории и пет възрастови групи, от 6 до 18 годишна възраст, а работите им бяха оценени от жури, ръководено от професор д-р Живко Жечев за категорията „Литературно есе“ и директора на Градската художествена галерия, Деян Ефтимов, за категориите „Рисунка“, „Компютърни техники“ и „Видеоклип“. Всички произведения на децата са изложени в галерията, а имената на победителите и техните произведения, ще бъдат качени на интернет страницата на ВиК – Шумен.

Децата от детска градина „Латинка“ изпълниха за участниците в конкурса и гостите на събитието танц върху „Песен на водата“ и народен танц.

Победителите получиха предметни и парични награди и бяха поздравени от управителя на ВиК – Шумен, г-жа Жанета Панайотова и от професор д-р Живко Жечев и г-жа Яна Робева, преподавател в ППМГ „Нанчо Попович“ гр. Шумен.

От 13:30 ч в сградата на СУ „ Панайот Волов“ се проведе честване на Световния ден на водата, в което взеха участие учители, членовете на Клуба по роботика “Power Vortex”   и ученици от всички класове.

За историята на водоснабдителните системи и съоръжения на територията на област Шумен и град Шумен и язовир „Тича“ разказа управителят на ВиК – Шумен, Жанета Панайотова.

Деца и учители заявиха своето отговорно отношение към водата като ценен природен ресурс и изразиха загриженост за нейното опазване -  чиста и годна за употреба. Те показаха задълбочени знания за пътя на водата от водоизточниците до чешмите на хората и изразиха загриженост за сигурността на водоснабдяването и необходимостта от действия за опазването на ресурса. За тях най-лошият сценари е водата на язовир „Тича“ да стане негодна за употреба. И поставиха темата на най-новия си проект, в който ще вземат участие учениците от 4а, 5в и 7а кл., за да намерят отговора на големия въпрос: „ Как ще осигурим водоснабдяването на града?“

Представен бе проектът на учениците от Клуба по роботика на макет за пестене на вода при поливане. Проектът е носител на приза за най-добър проект в състезанието по роботика през 2020 г, когато Клубът на училището става областен шампион в конкурса „Кой е супер STEM в твоето училище?“

„Това е наше изобретение“, каза Маги / Магдалена Стоянова/ от 9а клас от Power Vortex, „макет за автоматично поливане и пестене на вода“, добави тя. „Нашето устройство е съставено от малко компютърче / Brick/, моторче, за което е закачена сламка и сензор за измерване на почвената влага. След много експерименти ние установихме при какви стойности на почвената влага дадените растения се развиват най-добре“.

Наградени бяха победителите от училищния конкурс „Чешмата в моя роден край“, в който с рисунки и презентации участваха ученици от прогимназиален и гиммазиален курс. Наградите връчи г-жа Жанета Панайотова.

Децата от Клуба по роботика представиха изработената от тях метеорологична станция, която ще помогне на участниците в проекта за язовир „Тича“. Уредът беше поставен на мястото, което ще заема поне до завършване на проекта – в двора на училището.

„Много се вълнувам“, сподели г-жа Панайотова. „Днес видях подготвени деца и млади хора с отговорно отношение към околната среда и водата, задълбочени познания, креативност и желание за придобиване на още знания. И – разбира се – безспорен талант – в областта на науката и изкуството. Поздравления!“, каза г-жа Панайотова при награждаването на победителите в двата конкурса. „Всички участници са се представили отлично“, добави тя.