Отваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата транспортна свързаност
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2022 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата транспортна свързаност

/КРОСС/ Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, след като днес се срещна с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис.

Българската страна се ангажира да предприеме действия за ускоряване на преминаването през пункта Маказа-Нимфея като ще бъдат поставени кантари за тежкотоварни автомобили. Целта е да се облекчи трафикът през ГКПП Кулата- Промахон. През следващата година предстои отваряне на пункт при Рудозем и Ксанти, добави българският транспортен министър.

На журналистически въпрос след срещата, за участие на България в концесията на пристанището в Александруполис, министър Събев отговори, че българската държава иска да придобие минимум 20 процента от акциите. „Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна свързаност между България и Гърция“, коментира той.

След срещата Константинос Караманлис подчерта, че през последните три месеца се случиха важни неща за ускоряване на транспортните проекти между двете държави. Отваряме нова страница в отношенията, каза още той. Министър Караманлис информира, че са обявени търговете за реализирането на железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. През 2023 г. предстои сключване на договори. Приключването на строителството е предвидено към 2027 г-2028 г.