Пролетно меню за нашият организъм
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Март 2022 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пролетно меню за нашият организъм

/КРОСС/  Какви храни са ни нужни напролет, с цел да се поддържа отслабналият през зимата организъм -за това споделя диетологът и претендент на медицинските науки Елена Соломатина.

Пролетната диета би трябвало да съдържа огромно количество витамини, антиоксиданти и фибри, тъй като това ще помогне на организма да възвърне изгубената си жизнеспособност.

Поради тази причина, съгласно диетолога, плодовете, зеленчуците и горските плодове би трябвало да заемат значимо място в пролетното меню.

"Зеленчуците и горските плодове съдържат нужния витамин С, фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти. Ако нямате достъп до сезонни зеленчуци и горски плодове замразените храни са не по-лош вид ", споделя Соломатина. "Необходимата доза витамин С може да се набави да вземем за пример от порция кисело зеле, шепа замразен касис, алена чушка и най-после от цитрусови плодове, които в днешно време са в обилие ", споделя Соломатина.

Диетологът предлага също по този начин да включите в пролетната диета оранжерийни репички и билки. Отслабеният през зимата организъм се нуждае и от витамини А, В, D и Е. За да компенсирате тези неналичия, би трябвало да допълните менюто си с пълнозърнест самун, ядки, месо, риба, сметана и редица други храни.

"Витамин В се съдържа в пълнозърнестия самун, зърнени храни, месни артикули и черен дроб. Мастноразтворимият витамин Е можем да си набавим, консумирайки растителни масла, семена и ядки. Витамин А се съдържа в заквасената сметана, маслото и яйчнеия жълтък ", споделя Соломатина.


източник: факти.бг