50 години Honda Civic
Секция: Автомобили
28 Март 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
50 години Honda Civic

/КРОСС/ • Honda отбелязва 50-годишнината на хечбека Civic

• Моделът ще е хибрид

• Система Honda e:HEV с нов 2,0-литров бензинов двигател с директно впръскване по цикъла на Аткинсън, 2 електромотора и нов модул за управление на мощността (Power Control Unit)

• 135 кВт макс. мощност и 315 Нм макс. въртящ момент

• По-малко от 110 г/км емисии от CO2 по тестовия цикъл на WLTP

• Богат пакет от технологии за безопасност още от стандартното ниво на обзавеждане

• На Европейските пазари от есента на 2022 г.

Honda представи единадесето поколение на емблематичния си глобален модел Civic e:HEV с 50-годишна история. Новата генерация ще бъде задвижвана от доказалата се вече хибридна технология e:HEV.

Вълнуващ дизайн

Напълно новият Civic се отличава с едновременно спортен и елегантен силует, понижена с 25 мм спрямо предишното поколение линия на капака и увеличена площ на стъклата.

А-колоните му са изнесени по-назад в сравнение с тези на стария модел, а най-високата точка на линията на покрива се намира доста по-напред. Самият покрив се спуска с лек наклон към вратата на багажника и така моделът придобива излъчване на чистокръвен фастбек.

Гумите му изглеждат по-големи на фона на по-изгладената профилна линия, комбинирана с по-широка следа и по-тесни калници. Всичко това допринася за още по-спортния облик на Civic. Въпреки новия дизайнерски подход прословутите практичност и мисъл за човека остават ключови за модела. Примерно страничните огледала сега са монтирани директно към предните врати, което намалява на мъртвата зона на видимостта.

Колесната база е удължена с 35 мм и това е позволило на дизайнерите да създадат повече вътрешно пространство и да подобрят динамиката и стабилността. Напълно новата врата на багажника е по-лека спрямо тази на предишното поколение с 20%, защото е изработена от смола и по нови технологии. Сега тя е по-лесна за отваряне и затваряне.

Хоризонталната линия на таблото подчертава широчината на купето и в комбинация с по-голямото зрително поле създава усещането за повече пространство. Интериорът се отличава с нови висококачествени материи, сред които и металната решетка тип „пчелна пита“ за отворите на вентилационната система, опасващи цялото табло. Ниво на оборудване Advance е с 10,2-инчов цветен информационен LCD дисплей за шофьора с висока разделителна способност.

Новият Civic предлага интуитивно инфоразвлекателно оборудване. Централният 9-инчов сензорен дисплей е изнесен нагоре, за да се сведе до минимум разсейването на погледа. Гарантирана е безжична връзка с Apple CarPlay и Android Auto.

Нивата на оборудване Elegance и Sport са с музикална система с 8 високоговорителя, докато при Advance броят им е 12 и тя е от първокласната марка BOSE.

Високотехнологично e:HEV задвижване

Стандартно моделът се предлага с доказаната хибридна технология Honda e:HEV и в Civic тя продължава своето развитие под формата на нова литиево-йонна батерия със 72 клетки и два компактни, но мощни електромотора, съчетани с нов 2,0-литров двигател по цикъл на Аткинсън и с директно пръскане. Комбинираната мощност достига до 135 кВт, а максимумът на въртящия момент е 315 Нм. Силовият агрегат с вътрешно горене е така устроен, че да се постигне подобрена с 41% топлинна ефективност, което е най-високият резултат за лек пътен автомобил в индустрия.

Двата мощни електрически мотора работят заедно, за да осигурят основната задвижваща сила на Civic. Двигателят е управляван от нов, компактен блок за управление на мощността, разположен под предния капак заедно с останалата част от задвижващите агрегати. Под задните седалки е монтирана най-новата версия на интелигентния захранващ блок. Макар и по-малък и по-лек, той е с повишена енергийна плътност. Тази система осигурява усещане за моментален въртящ момент и мощно ускорение, като същевременно предлага изключителна енергийна ефективност.

Агрегатът е в състояние да превключва безпроблемно между електрическо задвижване, хибридно и такова с двигател с вътрешно горене, без да се намесва водачът. Шофьорът има възможност да избира между четири режима на управление – Eco, Normal, Sport и нов, индивидуализиран, който е с персонализирани спрямо предпочитанията на водача настройки.

Централно място в системата e:HEV заема трансмисията с фиксирана предавателна кутия, проектирана да сведе до минимум механичното триене. Напълно новият Civic постига емисии на CO2 под 110 г/км, което е по-малко от 5 л/100 км по WLTP.

11-то поколение на Civic разполага с 35 мм по-дълго междуосие и по-широка задна следа спрямо предшественика си, за да спомогне за постигането на по-добро представяне на права и в завой. Новите сферични шарнири с ниско триене и преработеният преден амортисьор подобряват усещането за динамика. Единадесетата генерация на модела е първият Civic с новопроектирана структура за стабилизиращи тялото предни седалки. Така е осигурен по-голям комфорт за пътниците.

Honda Sensing

Напълно новият Civic е оборудван и с обогатения пакет SENSING на Honda с усъвършенствани функции за безопасност и помощни средства за водача. Нова 100-градусова предна широкообхватна камера и подобрена технология за разпознаване помагат на Civic да идентифицира пешеходци, пътни линии, маркировка, други превозни средства, включително мотоциклети и велосипедисти.

За първи път Civic е оборудван със сонарни сензори – четири отпред и четири отзад. Освен подобрената спирачна система за предотвратяване на ПТП, асистента за спазване на пътната лента и технологията i-ACC, нови допълнения към активната безопасност на Civic са системата за автоматично спиране при ниска скорост, информацията за мъртвата зона, следенето на страничния трафик и асистентът за задръствания.

Към актуализираната технология за активна безопасност са включени нови структурни компоненти. Това са допълнителни греди на вратите, които пазят пътниците в купето при страничен сблъсък; защитни енергоабсорбиращи пластини на предната броня и др. Автомобилът е с общо 11 въздушни възглавници, включително странични за задните седалки; въздушни възглавници за коленете за предните места; както и предна централна въздушна възглавница за шофьорската седалка за предотвратяване на сблъсък между водача и пътника до него при страничен удар.

Комбинирайки изискан, изчистен външен дизайн, първокласен интериор с много пространство, усъвършенствани технологии за безопасност и удобство с икономичност и отлична производителност, напълно новият Civic e:HEV е най-динамичният, най-ефективният и най-безопасният Civic досега.

Повече от 27,5 милиона бройки от модела са продадени в 170 страни от началото на производството му през 1972 г. до днес. Европейските продажби на новото му поколение започват от тази есен.

 

Източник: www.honda.bg