Сръбският президент Вучич обяви победа след първия тур на президентските избори в страната
Секция: СВЯТ
04 Април 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сръбският президент Вучич обяви победа след първия тур на президентските избори в страната

/КРОСС/ Сръбският президент Вучич обяви победа след първия тур на президентските избори в странатаСръбският президент Александър Вучич обяви победа след първия тур на президентските избори в страната.

Според прогнозните резултати за него са гласували между 59,9 до 60,1 процента от избирателите. Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

Той заяви, че е горд с управлението си, но и смирен пред народа си, който е гласувал за него. Сърбите избираха и народни представители.

Според предварителните данни управляващата Сръбска прогресивна партия печели 44 процента от гласовете в парламентарните избори - 124 или 125 мандата в 250-местната Скупщина.

След партията на Вучич се нареждат "Обединена Сърбия" с 13,6 на сто и Социалистическата партия на Сърбия с 11,4 на сто.

"Мисля, че сме изправени пред много предизвикателства, но най-важното за Сърбия е да има добри отношения с държавите от региона, да продължим европейския си път от една страна, но от друга да не разрушаваме връзките с традиционните си приятели. Да не се променяме на всяка цена", заяви Александър Вучич, кандидат за президент на Сърбия.