Започна строеж на 1.5 км велоалея по бул. „Самоковско шосе“ в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Април 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна строеж на 1.5 км велоалея по бул. „Самоковско шосе“ в столицата

/КРОСС/ Започна изграждането на нова велоалея по бул. „Самоковско шосе“ с дължина малко над 2200 м., съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя ще бъде широка 2.5 м. Според плановете на Столична община, по продължение на велотрасето ще бъде обособен и пешеходен тротоар с ширина от 3 м.

Ще бъде изградено и ново енергоспестяващо улично осветление.

Тротоарът ще бъде настлан с унипаваж, а велоалеята ще бъде покрита с асфалтов слой.

Строителните дейности ще се изпълняват на етапи, като първият е близо 1500 м и ще продължи до края на месец май.

„Новото велотрасе ще започва от самото начало на бул. „Самоковско шосе“, непосредствено след моста на бул. „Копенхаген“. До самата велоалея изграждаме и широка пешеходна алея.  Предстои да сложим и ново улично осветление, а покрай тях ще бъдат засадени общо 70 нови дървета, така че цялата западна страна на бул. „Самоковско шосе“ съвсем скоро ще придобие изцяло нов облик.“ Това коментира зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Ангел Джоргов.

Велоалеята по бул. „Самоковско шосе“ е част от плановете на Столична община за разширяване на велоалейната мрежа в столицата. През 2022 г. предстои изграждане на нови 5 км велотрасета в целия град, в това число покрай булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“ и Източната тангента.