Ръководството на ИАРА остро осъжда посегателството над двата делфина в Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Април 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръководството на ИАРА остро осъжда посегателството над двата делфина в Бургас

/КРОСС/ Ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) остро осъжда посегателството над двата делфина от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena), чийто останки от тела бяха намерени в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“, ж. к. Лазур в Бургас.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури припомня, че делфините са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, като са включени в Червената книга на Република България.

От страна на ИАРА се полагат усилия и ресурс за опазването на този застрашен вид, като за това свидетелстват и предприети действия през месец януари тази година, когато със съдействието на контролните органи към Главна дирекция „Рибарство и контрол“ беше спасен делфин в района на рибарско селище Ченгене скеле.

В чл.43 от ЗРА е въведена изрична забрана за улов, пренасяне, превозване и търговията на морски бозайници, а в случай на прилов, уловените животни следва незабавно да се връщат обратно в морето, независимо от тяхното състояние.

При установени от гражданите случаи на нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Закона за рибарството и аквакултурите, следва да се подаде сигнал на телефон 112, за да могат компетентните контролни органи да предприемат съответни действия.

Компетентните органи са сезирани и са предприели необходимите действия за откриване на нарушителите.

Китоподобните бозайници са най-видимият и емблематичен показател за здравето на моретата и океаните на Планетата. Нарушителите носят наказателна отговорност по реда на НК.

В международен аспект делфините, обитаващи Черно море, са включени в редица природозащитни документи — Конвенцията за мигриращите видове (СМS), Споразумението за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан (ACCOBAMS), Директивата за местообитанията на ЕС и др. България изпълнява национален план за опазване на китоподобните в Черно море в рамките на ангажиментите на страната ни към международните споразумения и в духа на строгия режим за защита на китоподобните във водите на ЕС.