България вече има пилот на F-16
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2022 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България вече има пилот на F-16

/КРОСС/ На церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16. Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни, предава БГНЕС.

"Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че зависи от първите пилоти, които преминават обучение в САЩ, за да изградим основата и да поставим висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно", каза капитан Велинов.

България сключи договор в началото на 2020 г. за закупуване на самолета F-16 с очаквана доставка през 2023 година. Капитан Велинов беше избран за един от четиримата пилоти да преминат специализиран курс по английски език, преди да преминат целия курс на подготовка в САЩ. "Гордеем се с капитан Велинов и цялата българска авиация", каза бригаден генерал Джефри Бътлър, командира на 162-ра ескадрила. "Тяхното обучение тук в Аризона укрепва както Европейския съюз, така и алианса на НАТО", каза той. F-16 трябва да замени старите български изтребители Миг-29.