МОН: България ще инвестира 170 млн. лв. в изкуствен интелект
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Април 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: България ще инвестира 170 млн. лв. в изкуствен интелект

/КРОСС/ През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн. лв. в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е създаден в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и два от водещите технологични университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. INSAIT беше официално открит днес в София.

Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. „Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г.,  си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”, каза проф. Вечев по време на откриването.

Церемонията беше уважена от президента на Р България Румен Радев, премиера Кирил Петков, федералния министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисаря Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг (“компютърния Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.