Газът в Европа поевтиня до 100 евро за мегаватчас
Секция: ИКОНОМИКА
11 Април 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Газът в Европа поевтиня до 100 евро за мегаватчас

/КРОСС/ Цената на природния газ в Европа падна под 101 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ниво от началото на април на фона на прогнозите за по-меко време, по-ниско потребление и стабилни газови потоци.

През ранния следобед фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с близо 3% към 100,75 евро за мегаватчас (MWh) - най-ниско ценово ниво от 28-и март и с близо 70% под рекордния връх около 345 евро, достигнат на 7-и март (през първите дни след началото на руската военна инвазия в Украйна), предаде БНР.

Днес е отбелязано повишаване на норвежкия газов поток към Великобритания благодарение на находището Gullfaks, което компенсира непланираното прекъсване на газовото находище Kvitebjoern.

Подкрепа за слабото поевтиняване на газа оказват и прогнозите за по-меко време и през тази седмица, показват данни на Refinitiv Eikon. С оглед на това газовите анализатори на Refinitiv очаква намаляване на търсенето на синьо гориво в Европа, като в същевременно продължава стабилното пристигане на танкери с втечнен природен газ.

Междувременно доставките на руски газ за Европа през Украйна нараснаха в понеделник сутринта след спад през уикенда, докато физическите реверсивни газови потоци на изток от Германия към Полша по газопровода "Ямал - Европа" почти се удвоиха. Руският държавен газов производител "Газпром" доставя природен газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на европейските потребители, се посочва в изявление на компанията от неделя.