ИДЕС връчи две парични стипендии от по 1000 лв. на отлични студенти от степен Магистър в УНСС
Секция: ИКОНОМИКА
13 Април 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИДЕС връчи две парични стипендии от по 1000 лв. на отлични студенти от степен Магистър в УНСС

/КРОСС/ Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България награди двама отлични студенти от УНСС, отличили се с високи академични успехи, като по този начин сложи началото на традиция за ежегодно връчване на стипендии на името на  проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков. Отличия получиха студентите от степен Магистър Амелия Филипова, специалност „Счетоводство и бизнес анализ“ и Ива Иванова, специалност „Счетоводство, финансов контрол и финанси с преподаване на английски език“

Инициативата се реализира за пръв път, след като по-рано тази година Управителният съвет на ИДЕС учреди еднократните стипендии на стойност 1000 лв. на името на председателите на Института на заклетите експерт-счетоводители проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков. Целта на ИДЕС е да окаже нужното признание към труда на тези изключително важни за професията личности, като в същия момент направи първа стъпка в прякото подпомагане на висшето образование в сферата. Идеята е допълнително да се поощри и да се стимулират финансово отлично представилите се студенти в областта на счетоводството, финансовия контрол и одита, а също и да се мотивират кариерно към професията дипломиран експерт-счетоводител.

„Победителите в конкурса трябва да се гордеят с това отличие, тъй като проф. Димитър Добрев, освен Председател на Института на заклетите експерт-счетоводители, е вторият ректор на УНСС и може би първият българин, който е защитил дисертация по счетоводство в Германия. Има огромни заслуги за развитието, както на теорията, така и на практиката на одита в нашата страна и не случайно го наричаме патриарх на счетоводната мисъл в България.“, сподели Председателят на ИДЕС Бойко Костов при връчването на стипендиите. „Проф. Станчо Чолаков е вторият Председател на Института, бил е също така ректор на Икономическия университет във Варна, както и Министър на финансите и управител на БНБ. И двамата са изключителни личности за епохата си и големи професионалисти.

Кратката церемония в офиса на Института уважи и заместник-ректора на УНСС проф. Цветана Стоянова, която подчерта важността от доброто взаимодействие между Института и висшите учебни заведения през годините. Проф. д-р Снежана Башева, ръководител Катедра "Счетоводство и анализ" в УНСС и член на УС на ИДЕС, също се обърна към присъстващите:

„С учредяването на тези две стипендии ИДЕС като институция показва, че иска да привлече най-добрите, най-можещите и най-знаещите студенти, финансирайки тяхното обучение“, сподели проф. Башева. „Отличията отиват при студенти от УНСС, което е признание и за програмите, които се предлагат в университета. От друга страна – самите студенти, които се явиха на този конкурс, показват, че имат желание да работят в областта на одита и съответно да посветят своя живот на тази професия“, допълни тя. 

Кандидатстването за двете парични стипендии се реализира през периода януари-март, а критериите включваха студентите да са редовна форма на обучение в степен магистър или 4-ти курс бакалавър, да покажат отличен успех от предходни семестри (2 семестъра при бакалавър и 1 семестър при магистър), както и да демонстрират постигнати резултати от участие в национални и международни научни семинари и конференции, извоювани постижения и отличия, участие в студентски и неправителствени организации и др.