СЗО: Коронавирусът може да живее в различни видове животни
Секция: Наука
14 Април 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Коронавирусът може да живее в различни видове животни

/КРОСС/ Вирусът, причиняващ новия коронавирус, може да се настани и да превърне някои видове животни в "резервоари" на инфекцията, се казва в заключенията от единадесетото заседание на Кризисния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Ковид-19, цитирани от информационните агенции. Срещата се състоя в Женева.

Специалистите казват, че "SARS-CoV-2 е нов респираторен патоген, който все още не е установил своята екологична ниша". Те обръщат внимание на "непредсказуемата еволюция" на новия коронавирус, голямото му разпространение и интензивно предаване между хората, както и от достигането му до редица животински видове с потенциал да се превърнат в резервоари на заразата. 

Експертите на СЗО препоръчват на страните "да провеждат епидемиологични проверки за предаването на SARS-CoV-2" между хора и животни, както и наблюдение на потенциални носители сред животните.

По препоръка на специалистите генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вече обяви, че извънредната ситуация в общественото здравеопазване в световен мащаб заради Ковид-19 ще бъде удължена с още три месеца.

Кризисният комитет на СЗО за Ковид-19, който е съставен от 18 експерти и 12 съветници, обикновено заседава на всеки три месеца. Предишната среща се проведе през януари т.г.