Маджаров: Настояваме за ясни гаранции за повишаването на доходите на лекарите
Секция: Здраве
15 Април 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маджаров: Настояваме за ясни гаранции за повишаването на доходите на лекарите

/КРОСС/ Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите на здравните специалисти. Това каза в ефира на "Денят на живо" по NOVANEWS председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Искаме да има анекс към договора с НЗОК, който да гарантира, че една не малка част от повишението на цените, ще отиде за повишение и на доходите в лечебните заведения. Някои асоциации казват, че такава клауза би била незаконна, но нека съдът да прецени това. Други години също са се подписвали такива клаузи, дори е имало задължение болниците да харчат определени средства за лекарства", обясни той.

По думите му трудно може да се определи минимумът, който един лекар в България трябва да получава, но за да бъде равностоен с европейските си колеги, това трябва да е не по-малко от 2 хиляди евро.

Маджаров обясни, че договореното към момента увеличение на възнагражденията в колективния трудов договор се подписва от всяко лечебно заведение.

"В крайна сметка заплатите на лекарите и на медицинските сестри, които са изключително ниски на фона на европейските, са функция и дейност на лечебните заведения. Те зависят от това къде работи лекарят, какви конкретни задачи има лечебното заведение, колко отделения има и т.н. Има много фактори, отнасящи се към всяка една болница. Нашата задача е да договорим по-добри цени на заплащане на услугите", каза още той.

Председателят коментира още, че БЛС постигна не малко в борбата за увеличение на заплатите.

"Средното увеличение на всички клинични пътеки е около 25%, за някои сектори дори повече. Инфлацията обаче изяжда тези пари. Настоявахме още в началото на годината да има увеличение с 25%, което сега изглежда по съвсем различен начин", уточни той.

През днешния ден медици от ИСУЛ отново излязоха на протест. Д-р Адриан Симеонов от "Александровска болница" обясни, че настояванията са за ясна методика, по която парите да стигат до работещите в здравната система.

"Протестите започнаха преди не малко време, стигнахме до положение, в което не можем да търпим повече. дадохме отсрочка на МС да вземе решение по каква методика ще се разпределят парите. Искаме да знаем и как ще се определят парите за центовете за спешна медицинска помощ, там все още няма бюджети. Настояваме за ясна методика и ясно да се декларира как финансите ще влязат и ще стигнат до работниците", обясни той.