Доц. Огнян Боюклиев, БАН: Факт е, че имаме достатъчно зърно и слънчоглед, но цената им няма как да остане същата
Секция: Анализи
15 Април 2022 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Огнян Боюклиев, БАН: Факт е, че имаме достатъчно зърно и слънчоглед, но цената им няма как да остане същата

/КРОСС/ Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват.

Тази прогноза се основава на различни обстоятелства. Около 35% от производството на зърнени култури се намира в Украйна и Русия. Цената на нашето производство също се променя, защото 25% от себестойността на зърнените култури е минерални торове. Те се произвеждат основно в Украйна, Русия и Беларус. 40% от себестойността са горива, които също поскъпват, коментира доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания – БАН. Факт е, че ние имаме достатъчно зърно и слънчоглед, но цената им няма как да остане същата, добави той.

По думите му съществува и песимистична хипотеза, според която, ако войната в Украйна продължи дълго време, е възможно цените на храните да се увеличат с 200%.

Ако войната продължи дълго време и този район се откъсне изцяло, докато се наместят нещата, е възможно това да се случи, посочи доц. д-р Боюклиев.