Диана Андреева: Средствата за култура се връщат в най-ниската точка за последните 32 години
Секция: КУЛТУРА
15 Април 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диана Андреева: Средствата за култура се връщат в най-ниската точка за последните 32 години

/КРОСС/ "В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а изключително намаление на средствата за българската култура." Това заяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в УНСС. По думите ѝ в това число влизат и средствата за обществените медии, които са недофинансирани.

Абсолютно несъобразно с тенденциите за увеличаване на публичните финанси в държавни бюджети намаляват финансите за група "Култура", поясни Андреева. Тя уточни, че около 0,4% е предвидено да бъде делът на разходите за култура през 2025 година.

"Ние се връщаме на най-ниската точка от последните 32 години."

"Числата, заложени в средносрочната бюджетна прогноза за 2023-2025 година показват, че културата не е приоритет, а е финансирана на остатъчен принцип", коментира Диана Андреева.

В ефира на БНР тя нарече "огромна несправедливост, която някой си е позволил в Министерство на финансите" това, че в следващите години се запазва тенденцията делът на централизирано ниво да бъде по-голям от този за общините и допълни, че те трябва да реагират.

По думите ѝ средствата по Плана за възстановяване не са достатъчни, за да компенсират намаляването на публичните финанси за култура.

Министерството на културата не може да се справи с отстояване на интересите на българската култура и трябва да работи с всички гилдии, смята Диана Андреева.