Лекар посочи три основни признака за недостиг на витамин D
Секция: Здраве
17 Април 2022 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар посочи три основни признака за недостиг на витамин D

/КРОСС/ Доктор Нима Маджлиси от Университетската болница в Стейтън Айлънд посочва три основни признака на дефицит на витамин D. Според нея липсата на този важен елемент може да доведе до увреждане на костите, фрактури и други негативни последици за организма.

Един от основните симптоми на липса на витамин D в организма са болките в костите. Според специалиста липсата на  този витамин влияе върху отлагането на калций, а също така води до загуба на костна маса или нейната деформация. В резултат на това костите стават крехки и съществува риск от фрактури и наранявания.

Мускулната слабост е вторият признак на дефицит на витамин D в организма.

„Дефицитът на витамин D може да доведе до намаляване на вътреклетъчния калций в мускулите, което затруднява свиването им и причинява слабост", казва Маджлиси.

Повечето хора не осъзнават, че калцият е важен за правилното функциониране на всички клетки. Съответно ролята на витамин D за поддържането на здрави кости и опорно-двигателния апарат е неоспорима.

Лекарят припомня още, че липсата на витамин D, особено през пролетно-есенния период, може да доведе до апатия и депресия. Достатъчното количество слънчеви бани може частично да компенсира дефицита на този важен витамин и значително да подобри здравословното ни състояние.