Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги
Секция: ПОЛИТИКА
18 Април 2022 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги

/КРОСС/ До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация, чрез което ще имаме е-достъп до административни услуги без да е необходим електронен подпис. Това заяви в БНТ "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов. Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението и сървърната част, допълни той.

Поставянето на чипове в личните карти ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят.

В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн.

Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР.

Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред.

Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище.

Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е, коментира Божидар Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки - като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%-ово, но е достатъчно сигурно, допълни той.

Предстои коалицията да обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов трябва да бъде направено проучване дали машините в действителност затрудняват определени групи от хора, както твърдят от БСП. Личното му мнение е, че машинният вот работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

От началото на войната в Украйна властите регистрират ръст на проучванията за възможност за пробив в системите, което представлява първи етап от хакерска атака.

По всички тези теми сме взели мерки, получаваме известия за всяка една изтекла парола на държавен служител в тъмния интернет. Ние сме 30-та държава в света, която ползва тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове, каза Божидар Божанов. Той поясни, че във времето назад е имало случаи на изтекли пароли на държавни служители като това се дължи най-често на лошата практика служебният е-адрес и парола да се ползват за регистрация в други сайтове - например за готварски рецепти, запознанства и т.н.