Нападнаха църква и свещеник в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област
Секция: Православие
18 Април 2022 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нападнаха църква и свещеник в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област

/КРОСС/ Лвовската епархия на Украинската православна църква разказа подробности относно закриването на Почаевския храм в с. Верхняя Яблонка, Лвовска област, Украйна, който през нощта на извършената в неделя, 10 април 2022 г., атака и изгонване на свещениците и енориашите пострада силно от пожар, съобщава Службата «Комуникация» на ОВЦС.

Тази дървена църква, висока седем метра, е била построена на частна територия по желание на собственика, нейното строителство не е било съгласувано с властите. Освещаването на храма се е извършило на 5 август 2021 г., в деня, когато се празнува Почаевската икона на Пресвета Богородица. По искане на местните власти богослужения в него не са били провеждани от началото на военните действия.

На 10 април, когато предстоятелят на енорията протойерей Иля Уруски отслужвал Божествена литургия, в момента на пеенето на «Символа на вярата», в Почаевския храм нахлули представители на властта, съпровождани от представители на разколническата «Православна църква на Украйна» и униатската Украинска гръко-католическа църква. Те поискали прекратяване на богослужението. Измъкнали предстоятеля навън и наредили храмът да се затвори. След преговори предстоятелят успял да получи разрешение да вземе от сградата на храма антиминса и светините.

По адрес на енориашите на каноничната Украинска Православна Църква звучали заплахи: заявили им, че домашните адреси на всички са известни и в близките дни те трябва да се появят на служба в енориите на УГКЦ или ПЦУ, в противен случай към тях ще бъдат приложени «специални мерки». Енориашите се обърнали за помощ към правоохранителните органи, но техните жалби не били приети; отказали им да заведат дело.

Вечерта в 22 ч. служители на Службата за сигурност на Украйна дошли в дома на протойерей Иля Уруски в гр. Дрогобич и като надянали на главата му чувал, го откарали с кола в Лвов. Чувалът бил свален едва в помещение на Службата, където свещенослужителят бил държан цяла нощ. В 11 ч. на следващия ден започнал разпит, по време на който срещу отец Иля били отправени редица безоснователни обвинения. Свещеникът бил обвиняван в подпалване на храма в с. Верхняя Яблонка, който, както станало известно, пострадал силно от пожара в нощта, в която протойерей Иля Уруски се намирал във Лвов. Почаевският храм пострадал силно: огънят унищожил 90 кв.м. от покрива, 35 кв.м. от стените, църковния инвентар. Част от стените били спасени. На 11 април в 16 ч. протойерей Иля бил освободен. Отново му надянали на главата чувал и го откарали на автогарата в града, откъдето той се завърнал у дома.

Освен Почаевския храм, протойерей Иля Уруски е служел и в храма «Свети Архангел Михаил» в с. Шандровец, който също е затворен от властите.

 

Източник: факти.бг/Оля Ал Ахмед