БНТ представи филма ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ на официална премиера
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2022 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ представи филма ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ на официална премиера

/КРОСС/ На 18 април (понеделник) се състоя официалната премиера на научнопопулярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘. Проектът е финансиран от Българската национална телевизия, която стои и зад реализацията му съвместно с Българското египтологическо общество в България. Телевизионната премиера на филма ще бъде на 20 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.

Благодаря на генералния директор на Българската национална телевизия г-н Кошлуков за възможността да направим съвместно този красив проект, да се запозная с тези прекрасни хора – учени египтолози, за да пропътуваме едно далечно разстояние от бъдещето към древността.“, каза режисьорът на филма Станислав Терзиев-Стенли.

Преди всичко, искам да благодаря лично на г-н Кошлуков, без който всичко това нямаше да се случи. Благодаря също на Негово Превъзходителство посланика на Арабска република Египет г-н Халид Емара.“, каза доц. д-р Теодор Леков от Българския институт по египтология към Нов български университет, ръководител на българската археологическа мисия в Луксор, Египет и сценарист на филма.

БНТ благодари специално за включването и участието в проекта на проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Българския институт по египтология към Нов български университет и доц. д-р Емил Бузов. Както и на операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров и на режисьора по монтажа Ара Хугасян.

За проекта е оказано съдействие от Посолство на Република България в Кайро, Египет, Негово Превъзходителство посланик г-н Деян Катрачев и Посолство на Арабска република Египет в София, България Негово Превъзходителство посланик г-н Халид Емара. 

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а филмът ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘ е част от филмопроизводството на обществената телевизия. 

Гледайте премиерата на филма ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ на 20 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1