Борислав Сандов : „Марица-изток" ще продължи да функционира още дълго време
Секция: ПОЛИТИКА
23 Април 2022 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Сандов : „Марица-изток" ще продължи да функционира още дълго време

/КРОСС/ На този етап няма решение кой от „Демократична България" ще участва в пътуването до Киев. Идеята е по един човек от всички коалиционни партньори да отиде в рамките на тази седмица. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите на Сандов, ако не помогнем с военна техника на Украйна, това би означавало самоизолация на България и откъсване от развитието на Европейския съюз, както и подриване на позицията ни спрямо Северна Македония.

„Решението трябва да бъде взето от парламента. Ако българското правителство покаже, че е безучастно и несолидарно с българите, които се намират там, това означава, че вероятно това правителство не би трябвало да съществува в този му вид, въпреки че в този момент изборите са може би едно от най-лошите неща", категоричен е вицепремиерът.

Трябва да помогнем на Украйна да се защити от агресията. „Тук не става въпрос за това да влизаме в нечия чужда война, а да помогнем на наш много близък народ да се защити от чужда агресия. Това означава и сигурността на България, защото ние не знаем дали този агресор няма да пристъпи в посока други държави, които са били част от неговата имперска идея", подчерта вицепремиерът.

Той коментира затварянето на ТЕЦ „Марица 3" в Димитровград на 22 април заради замърсяване на въздуха. „Нарушенията на предприятието са системни. Той е беше затворен в продължение на няколко години, защото не може да покрие изискванията. Само през изминалата година има 30 констатирани нарушения на нормите за серен диоксид във въздуха, а за тази година вече осем пъти са превишаванията", обясни министърът на околната среда. Димитровград е обгазяван постоянно, а много от жителите му имат здравословни проблеми, свързани с вредните емисии от предприятието, подчерта Борислав Сандов.

Той заяви, че се е консултирал с Министерство на енергетиката и това затваряне няма да повлияе върху енергийната система на България. То ще продължи, докато емисиите не влязат в норми, категоричен бе Борислав Сандов.