80 евро глоба при шофиране под допустимата скорост по магистрала в Гърция
Секция: СВЯТ
25 Април 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80 евро глоба при шофиране под допустимата скорост по магистрала в Гърция

/КРОСС/ Гръцкото законодателство не предвижда санкции само за шофьори, които превишават ограниченията на скоростта, но и наказва тези, които карат бавно, предаде "Труд бг".

80 евро глоба заплашва всеки водач на МПС в Гърция ако шофира под допустимата скорост по магистрала. Правилникът за движение по пътищата посочва максималното ограничение на скоростта по магистрали и скоростни пътища, която е съответно 130 km/h и 110 km/h за товарни автомобили, но също така посочва ограничението на минималната скорост. Минималната скорост по магистралата е 70 км/ч, което означава, че ако караме превозно средство под тази скорост, то не трябва да се движим по нея. Причината е проста и е безопасността на всички участници в движението по магистралата.

Знаците за минималната скорост са сини, а тези за максималната са червени и бели. Според гръцкия правилник „шофьорът на превозното средство е длъжен да не пречи на плавния ход на други превозни средства“. Поради тази причина всеки, който кара със скорост, по-ниска от минималната, подлежи на административна глоба от 80 евро.