Gemcorp ще инвестира 10 милиарда долара чрез тласък на частното кредитиране в Африка
Секция: ИКОНОМИКА
26 Април 2022 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Gemcorp ще инвестира 10 милиарда долара чрез тласък на частното кредитиране в Африка

Мениджърът на фонда се стреми към инвестиции през следващото десетилетие. Доклад на HSBC показва, че фондът Gemcorp е обявил двуцифрена възвръщаемост

/КРОСС/Инвестиционната фирма Gemcorp Capital LLP, фокусирана върху развиващите се пазари, се стреми да инвестира поне 10 милиарда долара в Африка през следващото десетилетие, главно под формата на дългови сделки в партньорство с други институционални инвеститори.

Атанас Бостанджиев, базираният в Лондон основател и главен изпълнителен директор на компанията, каза в интервю, че инвестицията има за цел да помогне за справяне с "огромната липса на финансиране" в Африка и да се възползва от "силните перспективи за растеж" на континента. Бостанджиев, бивш партньор на Goldman Sachs Group Inc., преди това управлява VTB Capital, британското подразделение на руския държавен кредитор VTB Bank PJSC.

В световен мащаб частните кредитни фирми са натрупали приблизително 1,2 трилиона долара активи, но повечето мениджъри на фондове, ангажирани със стратегията за управлението им, не са се насочили отвъд Европа и Северна Америка, смятайки нововъзникващите пазари за твърде рискови и нуждаещи се от твърде голям институционален опит за овладяването им. Сред другите фондове, които инвестират в региона, са Enko Capital и Altica Partners.

Gemcorp вече е вложила 6 милиарда долара в Африка от общо 7 милиарда, които е инвестирала от създаването си през 2014 г. „Виждате инвеститори, които се конкурират за една и съща сделка на развитите пазари, докато в страните, в които оперираме, в повечето случаи ние сме единственият доставчик на капитал“, каза Бостанджиев. "Когато получите тази естествена алфа, вие побеждавате конкуренцията."

Възвръщаемостта на Gemcorp Fund I Limited, фонд от 547 милиона долара,  създаден през 2014 г. и фокусиран върху нововъзникващите пазари, е средно малко под 11% годишно от 2017 г., надминавайки конкурентите, според преглед на HSBC за представянето на инвестиционните фондове, публикуван в средата на март. Компанията е генерирала 13% и 16% възвръщаемост през 2021 и 2020 г., показва доклада на HSBC.

Африканска стратегия

Gemcorp, която в момента разполага с около $1 млрд. активи, които управлява и още $1 млрд. в съвместни инвестиции в нововъзникващи пазари, избягва експозицията в местна валута, за да ограничи загубите и възпроизвежда това, което частните кредитни фирми правят на развитите пазари, каза Бостанджиев.

Сред инвестициите на фирмата в Африка, е предоставено от Gemcorp финансиране на Africell, мобилен оператор с 15 милиона абонати в четири страни и на JUMO, финтех компания.

В бъдеще групата планира повече сделки за съвместно инвестиране със стратегически инвеститори, включително пенсионни фондове, дарителски и държавни фондове в допълнение към настоящите си международни институционални инвеститори.

Страни като Гана, Кения, Уганда, Замбия, Ангола, Либерия и Танзания предоставят добър потенциал за инвеститорите, поради младото си население и липсата на финансиране, добави Бостанджиев.

Отвъд Африка

След като руската инвазия в Украйна засегна финансовата инфраструктура, поддържаща износа на зърно от Източна Европа, Бостанджиев каза, че Gemcorp работи със своите партньори в Румъния и Молдова за финансиране на потока от стоки.

Фирмата ще се стреми да инвестира повече капитал в региона, за да диверсифицира енергийните доставки от Русия, добави главният изпълнителен директор.

Връзките на Gemcorp с пари от богати руснаци бяха предмет на скорошна статия на Financial Times. Фирмата заяви, че е приключила петгодишните си договори с двама руски инвеститори през 2020 г. , нямат руски инвеститори или клиенти и са затворили офиса си в страната преди войната.

„Инвестицията от две руски физически лица беше договорна, така че трябваше да приключи“, каза той, визирайки Сергей Адониев и Алберт Авдолян. "По същество това беше договорно споразумение и със задна дата беше много навременно, поради трагичните геополитически събития, които се случват сега."

 

***С.н "Източник: JUMO"