Каква козметика е необходима за новородено
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Април 2022 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каква козметика е необходима за новородено

/КРОСС/ Известен факт е, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и поддържането ѝ е изключително важна задача за всеки. Особено значима е грижата за нея в първите месеци след раждането, тъй като кожата на новороденото има специфики, различни от тези при възрастните. Тя е с по-тънък повърхностен слой и е по-суха, кожната пропускливост е повишена и по-чувствителна. Реагира към всякакви дразнения, включително студ и слънце, поради намалената продукция на себум и меланин. Освен всичко изброено дотук, е важно да знаете, че новороденото възприема околния свят основно чрез слух, обоняние и тактилен контакт.

Това прави грижата за бебешката кожа не само приоритетна за здравето, а и за цялостното развитие на бебето и формирането на неговото усещане за света. Задължително е като родители да се съобразим с всички тези фактори и да се насочим към използване на специализирана козметика за новородено, непосредствено след появата на малкото човече.

Какви са основните козметични нужди на бебето и как да ги посрещнем

На първо място, може да се постави необходимостта от поддържане на добра хигиена на новороденото. Важно е бебето да се къпе ежедневно, като това допринася за неговото закаляване. Банята ще му достави радост като едновременно с това стимулира кожните му рецептори. Освен вечерната вана педиатрите препоръчват бебето да се оставя за кратко без дрехи в затоплено помещение, като през това време може да му се направи масаж и гимнастика. Бебешкото олио е идеална козметика, която може да използвате при стимулиращия масаж. Трябва също да помислим и за козметика, която осигурява добра хидратация на бебешката кожа, както и за нейната защита от неблагоприятни атмосферни условия.

Можем да разделим продуктите, от които се нуждаем, в няколко групи:

● хигиена - тук се включват шампоани, сапуни, измиващи гелове и емулсии, пяна за вана и други козметични продукти, които се използват при къпане. Важно е да са натурални, да не съдържат парабени и други съставки, които биха подразнили нежната кожа;

основна грижа за кожата - лосиони, млека, кремове, олио за тяло, с чиято помощ нежният епидермис ще бъде подхранен и хидратиран;

против подсичане - това са специални кремове и пудри, които успокояват раздразнената кожа и предотвратяват нейното разраняване;

защита - слънцезащитни кремове и кремове за защита при вятър и студ са от съществено значение не само през лятото, защото се грижат слънчевите лъчи да не увредят личицето на малкото дете.

От онлайн магазин Baby.bg съветват да изберете една марка и да тествате как ще се понесе от вашето дете. Създайте си рутини в грижата за мъника, които да му носят спокойствие, да са забавни и за двете страни, но и да са подходящи за чувствителните рецептори при малкото човече.

Кога да изберем медицинска козметика

Медицинската козметика е създадена за специфични кожни проблеми като екземи, дерматит и други. Тя е различна от козметиката с натурални съставки и био козметиката и има за цел превенция и лечение. Ако вашето новородено няма диагностициран кожен проблем, можете спокойно да се доверите на изпитани козметични марки.