МО продължава да съдейства на украински граждани, потърсили убежище у нас
Секция: ПОЛИТИКА
26 Април 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МО продължава да съдейства на украински граждани, потърсили убежище у нас

/КРОСС/ Министерството на отбраната оказва съдействие от самото начало на военните действия в Украйна и продължава да транспортира и настанява украински граждани, потърсили спасение в България. През април министерството предостави още една своя почивна станция за настаняване на украински граждани, съобщиха от ведомството. Към днешна дата в три почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 351 души. Това са 249 възрастни и 102 деца и юноши до 18 години.

Най-голям брой са настанените в хотел „Рибарица“ в село Рибарица - 238 души. В хотел „Адмирал“ в курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ са настанени 106 души, а в почивна станция „Боровец“ в курортен комплекс „Боровец“ вече са постъпили седем украински граждани, като Министерството на отбраната съдейства с организацията и транспорта по преместването и настаняването.

Поради динамичната ситуация, броят на украинските граждани във ведомствените почивни бази на министерството непрекъснато се променя. Служителите на агенцията продължават да им оказват съдействие от различно естество, предимно по трудови и здравни въпроси, и въпроси, свързани с образованието на децата.

Продължава операцията по превозване на украински граждани, която започна на 4 март, съвместно с Министерството на външните работи. Към днешна дата 1791 души са превозени по маршрутите от граничните пунктове в Румъния до България от военнослужещи с автобуси от Командването за логистична поддръжка. Те извършват и вътрешни транспорти на територията на България, в рамките на които са превозени общо 1097 души.