ЕНЕРГО-ПРО осигури финансиране на фондация АРТОН България за провеждане на арт терапии за онкоболни деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2022 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО осигури финансиране на фондация АРТОН България за провеждане на арт терапии за онкоболни деца

/КРОСС/  Благородната кауза на фондация АРТОН е поредният проект, който получи средства за реализация от инициативата в подкрепа на местните общности „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“. Осигуреното финансиране се използва за провеждане и обезпечаване нуждите на болнична програма в Клиника по детска онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив. Близо 30 деца на възраст от 4 до 18 години всеки месец посещават седмичните сесии по арт терапия и така получават своята доза радост, вдъхновение, вяра. С подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО екипът на Фондация Артон има възможност да осигурява разнообразие и количества от качествени и атрактивни художествени материали и пособия, така необходими за сесиите на децата.

Фондация „АРТОН България“ дългогодишно осъществява първата за страната болнична програма по арт терапия за деца с онкологични заболявания. В условията на дълго и тежко болнично лечение, екипът от арт терапевти и онкопсихолози провежда за децата пациенти сесии с творчество, защото вярва, че лечението с изкуство е най-лекото, носещо радост и вдъхновение. Арт терапията е забавление, но и емоционално възстановяване, помага на малките герои да се справят с тъгата, умората и страха, възникващи по време на борбата с коварното заболяване. Със съдействието на усмихнат арт терапевт децата получават пъстър избор от възможности за майсторене с разнообразие от материали за, декориране, гравиране и други, а в музикалните занимания всяко дете само избира своя музикален инструмент и заедно в групата свири тактовите етюди, а всички деца пеят и се смеят, ритмуват в синхрон под диригентство на опитен музикотерапевт.

„Арт терапиите осигуряват на децата спокойствие, споделени преживявания с техни другари по съдба и им позволяват да се потопят в друга реалност, далечна от болничната. Във време на икономически и здравни кризи, помощта на ЕНЕРГО-ПРО дава сигурност и устойчивост на работата, насочена към емоционалното възстановяване на най-големите малки герои. Радваме се, че станахме част от благородната им инициатива и благодарение на тяхната финансова подкрепа помагаме на децата да вървят с по-голяма сигурност в пътя си напред и изпълваме сърцата им с вяра“, сподели Светлана Чивгънова, изпълнителен директор на фондация Артон.

„ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ е дългосрочна инициатива на компанията, утвърждаваща нейния ангажимент за устойчивото развитие и благосъстоянието на общностите в България. От старта ѝ през септември миналата година вече няколко проекта в различни направления и институции в цялата страна получиха финансиране и реализираха своите иновативни и отличаващи се по своята същност проекти. Именно дългосрочният ефект и въвеждането на нови практики за промяна на обществените нагласи са сред основните критерии при оценка на кандидатстващите проекти. Повече информация за инициативата, както и заявление за кандидатстване е налична на https://www.energo-pro.bg/bg/energo-pro-za-obshtestvoto.