Николай Денков: Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата да е по-рано
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Денков: Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата да е по-рано

/КРОСС/ Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата (2023/2024 г.) да е по-рано - от 7 септември. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите му идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни.

„За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предстои и публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно. От 1. до 6. клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, допълни още Денков.

Днес образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебен автоцентър "Макгахан" и "Водородно училище за зелено бъдеще" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.