Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша
Секция: СВЯТ
29 Април 2022 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша

/КРОСС/ Американският президент Джо Байдън заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия. 

По думите на Байдън двете страни са посочили, че имат резерви от газ  - Полша в по-голяма степен и България по-малка. Байдън допълни:

„Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България.“

Американският президент каза това в отговор на въпрос, след като изнесе реч, с която поиска допълнителна средства в подкрепа на Украйна.

В речта си той изтъкна:

„Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия.“

Байдън също поясни, че както с Япония, се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници.

“Агресията няма да победи, заплахите няма да победят,” каза още Байдън. 

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия „да използва енергийните запаси като оръжие“  и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Саки също припомни и създадената миналия месец съвместна група, която работи с ЕС с цел „намаляване зависимостта на Европа и възможността на (Владимир) Путин да използва енергията за принуждаване на Европа.“