Западът доминира два века, но скоро песента му ще бъде изпята
Секция: Интервюта
30 Април 2022 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западът доминира два века, но скоро песента му ще бъде изпята

/КРОСС/ Мощта на САЩ и Европа избледнява, пише The Washington Post. Това до голяма степен се дължи на бързия ръст на Китай и другите развиващи се страни. Тези държави вече са достатъчно силни, за да устоят на общата мощ на Запада в конфликта му с Русия. Затова САЩ трябва да направят всичко възможно не да ги отчуждават от себе си, а да ги привлекат на своя страна, пише авторът. Единството на западните демокрации в отговор на специалната военна операция на Русия в Украйна е поразително и отдавна назряло. Именно икономическата мощ позволи на Европа и Съединените щати да доминират на планетата. Развитието на съвременната наука и индустриалната революция дадоха на Европа и Америка икономическата възможност да демонстрират огромна военна мощ.

В резултат на това те поставиха по-голямата част от планетата под свой контрол - често принуждавайки страни като Китай да се подчинят. Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. потвърди това господство и допринесе за неговото разпространение. Бившите съветски сателити в Източна Европа се присъединиха към Европейския съюз, докато други страни либерализираха икономиките си и станаха търговски партньори на Запада.

През 2000 г. държавите, които сега налагат санкции на Русия - Европейският съюз и повечето страни от НАТО, както и Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Швейцария и Сингапур - произвеждат 79,4% от световния БВП. Към 2020 г. същите тези държави произвеждат само 60,4% от световния БВП. Голяма част от това се дължи на бързия растеж на Китай, а Индия и другите развиващи се страни също растат по-бързо от Запада. Поради това много от тях се въздържаха по време на гласуването за приемане на резолюциите на ООН, осъждащи специалната операция на Путин, и отказаха да наложат санкции срещу Москва

Фокусирайки се върху 30-те най-добри икономики, Международният валутен фонд изчисли, че страните, налагащи санкции на Русия, сега представляват 64,9% от икономическото производство. До 2040 г. се предвижда Китай и Индия да имат по-голям БВП по покупателна способност от Съединените щати и осемте други големи санкциониращи държави, взети заедно.
Добавете към това другите развиващи се страни като Бразилия, Мексико, Индонезия и Турция и балансът на силите в света ще се промени още по-значително. Ако страните, които днес не налагат санкции на Русия, създадат неформален съюз, за ​​да се конкурират със Запада и да го изместят, 21-ви век ще бъде век на нарастващо политическо и военно напрежение.

Западът бе световен лидер повече от два века.Ако той не се адаптира сега и не се подготви за бъдещето, днешните солидарни ответни действия по отношение на Русия може да се превърне в лебедовата песен на Запада.

 

Източник: washingtonpost.com/ превод News Front