Нови разновидности на Омикрон преодоляват естествения имунитет и ваксините
Секция: Здраве
01 Май 2022 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови разновидности на Омикрон преодоляват естествения имунитет и ваксините

/КРОСС/ Новите разновидности на Омикрон, открити от южноафрикански учени този месец, преодоляват ваксините и имунитета, придобит от инфекция с основния вариант Омикрон на новия коронавирус. Това съобщи един от откривателите на новите разновидности, цитиран от "Икономик таймс".

Разновидностите BA.4 и BA.5, които освен в Южна Африка, се разпространяват бързо и в САЩ, както и в Европа, са по-заразни от BA.2, която също бе по-заразна от оригиналния щам Омикрон, каза Тулио де Оливейра, ръководител на лаборатории в университетите на Квазулу-Натал и Стенебош, РЮА.
Хората, преболедували от оригиналния Омикрон, известен още като ВА.1, нямат имунитет към вариантите ВА.4 и ВА.5, написа в Туитър и южноафриканския вирусолог Алекс Сигал, ръководител на научно-изследователска група в Института по биология на инфекциите "Макс Планк" и на лаборатория в университета на Дърбан, РЮА.
Резултатите от изследването на имунитета към ВА.4 и ВА.5 при прекарали инфекция от ВА.1 сочат, че новоокритите подварианти оформят следваща вълна на коронавирусната инфекция, пише Сигал.