Вселенският патриарх скочи на руския си събрат Кирил
Секция: Православие
02 Май 2022 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вселенският патриарх скочи на руския си събрат Кирил

/КРОСС/ Вселенският патриарх Вартоломей хвърли съществени рецензии към позицията на Московския патриарх Кирил за позицията му руско-украинската война. Вартоломей акцентира, че "пред лицето на гибелта на почтени хора, бомбардировките над цивилни жители, изравняването със земята на цели градове, пред лицето на тази човешка покруса не може да звучат проповеди, които дефинират войната като "свята".

"Това е доста тъжно. Причинява ни най-дълбока тъга и болка. Но такива думи предизвикват повече болка на самите украинци. Защото не можеш да твърдиш, че си брат на различен народ, и да благославяш войната, която твоята страна води против него. Не може настойчиво да настояваш, че Украйна ти принадлежи в църковно отношение, само че да разрешаваш вярващите от свързаната с Москва църковна конструкция да бъдат убивани, а храмовете им - разрушавани от съветските бомбардировки", сподели вселенският патриарх в изявление за кипърския вестник "Катимерини Кипру".

Той заподозря, че руския патриарх и съмишлениците му може би се надяват, че военната инвазия ще уреди и църковните им искания.

"Това сигурно го схващат нашите украински братя и сестри, които виждат по какъв начин река Днепър, където са получили кръщение от Константинополската черква, става алена с кръвта на техните почтени сънародници, а Мариупол и други градове се трансформират в отломки", споделя Вартоломей.

"Случващото се в Украйна е покруса, позор, който вечно ще жигосах тези, които са го предизвикали, тези, които са потвърдили, че нямат боязън от Бога. Изглежда, че Страстната седмица не е свършила за разкъсвания от войната украински народ, за майките от двете страни, които оплакват децата си. И въпреки всичко Христос възкръсна", напомни патриархът.

Запитан дали продължаването на войната го тревожи, предстоятелят на Константинополската патриаршия дава отговор: "Разбира се, че ни тормози. И ни наранява дълбоко... Неведнъж сме казвали, че войната не е решение. Тя не трябва да бъде даже последната опция. Начинът за разрешаване на всички разлики би трябвало да бъде разговорът и единствено разговорът. Не бих желал да разясня позицията и избора на политическото управление на Русия, за които се съди по резултатите, които виждаме. Сигурен съм, че те ще бъдат оценени в близко и далечно бъдеще от други лица и институции и сигурно от самата история, чиито страници сега се пишат с кръвта на почтените жертви на тази война. Убедени сме обаче, че съветският народ, най-малко нашите православни братя, не може да са съгласни с това, което се прави против прилежащия украински народ. И всички ние видяхме това в реакцията на една смела част, която се опълчва на братоубийствената война и е за мир."