Лавров: Русия разработва хиперзвуково оръжие срещу американските ПВО
Секция: Русия
02 Май 2022 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия разработва хиперзвуково оръжие срещу американските ПВО

/КРОСС/ "Русия беше принудена да се ангажира с разработването на хиперзвукови оръжия, тъй като знаеше отлично, че американската система за противоракетна отбрана ще бъде насочена не срещу Северна Корея и Иран, а срещу Руската федерация", това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за италианската медия "Медиасет".

Именно тези оръжия е имал предвид руският президент Владимир Путин, когато спомена за „безпрецедентни оръжия", допълни Лавров.

Външният министър обясни, че никой не призовава Владимир Зеленски да се предаде, той трябва само да даде заповед да спре съпротивата на националистическите батальони и да освободи всички цивилни, които са станали жертви на конфликта. Министърът припомни, че президентът можеше да предотврати ескалацията на ситуацията, ако беше спазил Минските споразумения.

Целта на Русия „не включва смяна на режима в Украйна", това е „американска специалност", САЩ „правят това по целия свят". Москва, от друга страна, се стреми да „осигури сигурността на хората в Източна Украйна, така че те да не бъдат застрашени нито от милитаризацията, нито от нацификацията на тази страна и да няма заплахи за сигурността на Русия от територията на Украйна", подчерта Лавров.