Шарл Мишел: Създаваме нов дом на енергийна зависимост за Европа
Секция: СВЯТ
03 Май 2022 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шарл Мишел: Създаваме нов дом на енергийна зависимост за Европа

/КРОСС/ "Руската инвазия в Украйна създава изключително усещане за бързи действия, трябва да бъдем стратегически подготвени и да подготвим своята независимост в намирането на нови източници на енергия. Дълбоко вярвам, че ние създаваме нов дом на енергийна независимост в Европа". Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на церемонията при старта на строителството на терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

"Това е изключително положителна стъпка за развитието ни, защото това ще ни помогне да разнообразим, да засилим нашата енергийна инфраструктура и да можем да отделим от зависимостта на руските горива. Това ще ни направи по-силни и ще живеем в по-голяма сигурност", добави той.

По думите му този проект допринася както за европейската сигурност, така и за дългосрочни промени в климата.

"Това е една геополитическа инвестиция в правилния момент и отразява правилните действия, които трябва да взимаме. България, Северна Македония, Сърбия и други страни в региона ще имат голяма полза от този проект. Също така да можем да използваме вече съществуващите газови проекти в района. Това може да помогне за освобождаването на целия регион от зависимостта от Русия", добави председателят на Европейския съвет.

Според него войната на Русия в Украйна ще продължава да има сериозни последици за сигурността за целия свят.

"Народът на Украйна се бори за собствен ата си земя и за бъдещето на своите деца, но те също така защитават нашето бъдеще и нашите демократични принципи", каза още Мишел.