Практикантите: „В Lidl станахме по-отговорни и уверени“
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Практикантите: „В Lidl станахме по-отговорни и уверени“

/КРОСС/ Отговорност, организираност и умение да общуват с различни хора са само част от нещата, които младите хора учат по време на лятната си практика в Lidl. Към тях те добавят и още – увереност, че могат да се справят с различни задачи, умение да работят в екип, да запазват спокойствие в напрегнати ситуации, да не се притесняват да търсят помощ и да задават въпроси. Това е обратната връзка, която споделят участниците в миналогодишното издание на практикантската програма, когато общо 139 ученици взеха участие в нея.

Тази година тя ще се проведе за 9-и път и отново кани всички ученици в страната, навършили 18 години, да направят първите си професионални стъпки в Lidl и да кандидатстват на https://jobs.lidl.bg/ до 15 май. В рамките на 2 месеца – от 1 юли до 31 август, те ще работят в магазините на веригата и ще видят какво се случва в една международна компания. Нови знания и опит, нови приятелства и първите самостоятелно спечелени пари са част от предимствата на програмата. Към тях се добавя и реалната възможност за започване на постоянна работа.

Точно такъв е примерът на Георги Георгиев от Враца. Две поредни години той работи като практикант, а днес вече е младши зам.-мениджър филиал. Именно доброто му представяне е причината да го поканят да се присъедини за постоянно към екипа. „Преди практиката ми в Lidl не бях работил другаде. И това да ме похвалят, че се справям добре, беше голямо постижение за мен. Дори не си бях мечтал за нещо повече“, разказва днес Георги, чиято нова роля – като част от ръководния екип на магазина, надхвърля и най-смелите му очаквания.

Отново от Враца са и другите хубави истории – Антония Миронова и Мая Савеска вече работят като касиер-продавачи. В Пловдив пък досегашният практикант Иван Димитров прави още по-голяма крачка напред и вече се обучава за регионален мениджър продажби. „Като практикант много пъти ми се налагаше да изляза от зоната си на комфорт, но точно това ми хареса и изгради много мои личности и професионални качества. Сега всичко е още по-интересно. Всеки ден ставам по-добър и с малки, но сигурни крачки вървя напред“, разказва той.

 Освен реалния шанс да се превърне в перспективна работа обаче, най-ценното в практикантската програма на Lidl е, че дава добър професионален старт на младите хора, учи ги на отговорност и самостоятелност и формира у тях важни работни навици. „Станах по-отговорен в разпределението на парите си“, споделя един от практикантите. „Вече живея с усещането, че мога да се справя с трудностите и различни непредвидени обстоятелства“, допълва го друг. Давайки опит и увереност на младите хора, програмата напълно оправдава и своето мото – „На практика ти можеш всичко“.  

По време на двата летни месеца практикантите в Lidl учат кои са основните дейности и процеси в един магазин – как се работи с клиенти, кое е най-важното за стоките и тяхната подредба и много други. Преминават през различни онлайн обучения, а специален екип ги обучава и въвежда в работата. Едновременно с това те получават атрактивно заплащане, ваучери за храна от 80 лв., както и един ден отпуск за рожден ден, ако е в периода на програмата.

Повече за програмата може да научите тук.