Петков: ЕК създава работна група за газа, която ще е базирана в София
Секция: ПОЛИТИКА
04 Май 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: ЕК създава работна група за газа, която ще е базирана в София

/КРОСС/ "Говорихме с ЕК да купуваме заедно газа на ниво ЕС. Това е особено важно, защото европейският пазар е най-големият. Ето защо още в утрешния ден Европейската комисия отваря работна група, която ще бъде постоянно базирана в София и министрите на енергетиката, които ще дойдат са: на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан. Не само, че в момента диверсифициме газа за България, но може би ще бъдем и отговора за целия регион – чак до Украйна".Това заяви премиерът Кирил Петков на изслушването в НС по повод кризата с газа.

По думите му в момента водят преговори с азерската страна да получим газ не в края на юни, а в началото му или дори в края на май. Едновременно с това имахме готов план за купуване на втечнен газ. Целта беше да не се усети недостиг. Мога да кажа, че въпреки краткият срок, който ни даде „Газпром”  - газоподаването нито намаля, нито цената е скочила.

„Приоритетите на правителството във връзка с газовите доставки са ясни. Те са три. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск. И Трето – да бъде с най-добрата цена, з ада може българската икономика да бъде конкурентоспособна”.

По думите му преди 4 месеца правителството заварило редица нередности. „Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме. И  отказ от 70 процента от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко , когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната. 

„Путин успя да намали количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента. И в момента, в който цените се увеличаваха – ние бяхме с единствен доставчик „Газпром”, посочи Петков.

Той уточни, че от „Газпром” страната ни е получила писмо за едностранна промяна в договора. „В него те заявиха, че искат „Булгаргаз” да отвори сметка в „Газпромбанк”, в която да има и сметка в рубли. Искаме от Вас да си направите плащанията в евро или долари – но ние ще ги превалутираме по курс, който ние ще изберем. И плащането към „Газпром” ще бъде валидно, когато рублите постъпят в дружеството”.

„Тук не става въпрос за геополитика или идеология. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце по един механизъм, който дава възможността този подход да продължава всеки месец. Ние обаче бяхме готови за този сценарий”, категоричен е премиерът.