Петков: Енергетиката се използва като оръжие
Секция: Анализи
05 Май 2022 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: Енергетиката се използва като оръжие

/КРОСС/ Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно, защото има едностранни нарушения на договори от „Газпром”. Това каза премиерът Кирил Петков на срещата, посветена на енергийната сигурност, която се провежда в София. 

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице”, уточни министър-председателят.

Той подчерта, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и възможности за диверсификация.

Според енергийния министър Александър Николов трудните времена показват „какви приятели имаш и кои приятели са наистина добри”. Той благодаря на всички, които са се отзовали на днешната среща. 

„Заради продължаващата война в Украйна и поведението на Русия, работата ни беше временно спряна. Следващата зима не е толкова далеч. Необходимостите са пред нас и следва да се действа”, коментира Николов.