СЗО: COVID е убил три пъти повече хора от официално обявеното
Секция: СВЯТ
05 Май 2022 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: COVID е убил три пъти повече хора от официално обявеното

/КРОСС/ Починалите с диагноза КОВИД-19 по света са близо три пъти повече от официално обявените, сочи нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), огласен днес, предаде Ройтерс.

Според тази най-изчерпателна досега оценка на глобалното въздействие на коронавирусната пандемия до края на 2021 г. в света са регистрирани 14,9 милиона смъртни случая, свързани с причиняваното от новия коронавирус заболяване. Официалният брой смъртните случаи, приписвани на КОВИД-19 и докладвани на СЗО за периода януари 2020 г. -декември 2021 г., възлиза на малко повече от 5,4 милиона, се казва в доклада.

Здравната агенция на ООН твърди, че допълнителният брой включва не само хора, чиято смърт е свързана с коронавируса, но и починали заради липса на достъп до лечение, когато здравните системи са били претоварени със заразени с коронавируса.  Отчитат се също предотвратените смъртни случаи по време на пандемията, например заради по-малкия риск от пътни инциденти по време на локдауните.

Освен това реалните числа са много по-големи от официално оповестените заради неадекватното съобщаване на броя на смъртните случаи в някои държави. Според СЗО близо половината от непреброените досега смъртни случаи са в Индия, където по данни на базираната в Женева агенция заради пандемията са починали 4,7 милиона души, главно в периода май-юни 2021 г.

Официалните данни на Делхи гласят, че в периода януари 2020 г. - декември 2021 г. смъртните случаи са около 480 хиляди. Други независими проучвания установяват, че смъртността в Индия, свързана с коронавирусната пандемия, е много по-голяма, отколкото официално са съобщавали индийските власти. Например сп. "Сайънс" твърди, че три милиона индийци са починали след заразяване с вируса, отбелязва Ройтерс.