Ангел Найденов:Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна
Секция: Интервюта
07 Май 2022 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Найденов:Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна

/КРОСС/ България няма да дарява, но ще продължи да продава оръжия за Украйна. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на „Тази събота" по бТВ.

Според него дебатът за изпращане на военна помощ на Украйна е бил насочен по-скоро към избирателите в страната. Целта на посещението на българската делегация начело с министър-председателя в Украйна според него пък по-скоро е била за търсене на помощ, отколкото за предлагане на такава. „Очевидно върви битка за избиратели и при приемането на това решение всяка една от политическите формации погази своите принципи и предварително заявени позиции", коментира Найденов.

Той добави, че не си представя как бойна техника от Украйна ще бъде транспортирана до България, за да бъде ремонтирана. Нереалистично според него е и Варна да се превърне в зърнен хъб за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна.

По думите му след решението на министрите на отбраната на 40 държави за предоставяне на тежко въоръжение на Украйна се наблюдава преориентиране на приоритетите и на Украйна, и на Русия. „Това са приоритети, които са насочени по-скоро към усилия за война до победа, а не към усилия за прекратяване на огъня и постигане на сериозно политическо споразумение. Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна - напрежението, което се създаде в Приднестровието", заяви Найденов.

Според Найденов е напълно възможно Молдова да е следващата държава, която да бъде нападната от Русия.

България трябва да преодолее технологичната и техническа пропаст, която съществува и се задълбочава между състоянието на Българската армия, на отбранителните способности на нашите Въоръжени сили и съседите ни на Балканския полуостров, категоричен бе Найденов. Според него Полша не разполага с пълния спектър части и агрегати, необходими за в 100-процентова поддръжка на българската изтребителна авиация до пристигането на F-16. „Другата опция е да се търсят самолети, които са употребявани или са на лизинг. Третата опция е да бъде приземена изтребителната ни авиация и да разчитаме на усилията на нашите съюзници. Това би било много жалко и крайно неприемливо", заяви бившият министър на отбраната.