Отварят музей, посветен на Боб Дилън
Секция: Шоубизнес
08 Май 2022 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отварят музей, посветен на Боб Дилън

/КРОСС/ Музей, отдаден на музиканта и притежател на Нобелова премия за литература Боб Дилън, отваря порти в Тълса, щата Оклахома, съобщи Associated Press, представени от Българска телеграфна агенция. Елвис Костело, Пати Смит и Мейвис Стейпълс ще бъдат измежду високопоставените посетители, които ще участват на церемонията за откриването през уикенда.

Самият Боб Дилън няма да бъде измежду присъстващите, в случай че не изненада всички. Необичайно е жива персона да има музей - Боб Дилън ще навърши 81 години на 24 май, само че пък е обяснимо за създател от подобен сан и с огромно значение върху актуалната музика. Изпълнителят не престава да работи, има театрални изяви и издава нова продукция.

Боб Дилън е бил в Тълса преди три седмици като част от концертното си турне. Той обаче не е пристигнал да види експозицията, отдадена на живота и творчеството му. Изпълнителят, несъмнено, има покана и може да пристигна когато и да е, сподели Стивън Дженкинс, шеф на музея.

Центърът предлага завладяващо кино преживяване, пространство за осъществявания, студио, където посетителите могат да влязат в ролята на продуценти и да "миксират" разнообразни детайли от инструменталите в песните на Дилън. Има опция и да създадат музикално странствуване през стадиите на неговата кариера. Архивът на музея разполага с повече от 100 000 продукта, само че достъпът до доста от тях е стеснен и става след предварителна спогодба.

За откриването на центъра е готова галерия с произведения на фотографа Джери Шацбърг. Негова фотография на Боб Дилън от 1965 година е сложена върху триетажната фасада на музея. Боб Дилън има 10 награди " Грами " и специфична " Грами " за цялостни достижения (1991 г.). Той е номер едно в класацията " 100-те най-велики реализатори на всички времена " на сп. Rolling Stone. Музеят, отдаден на създателя, отваря порти за необятната общност на 10 май.