Боян Чуков: След такива изяви като на украинския премиер и украинския посланик броят на русофилите в България се увеличава
Секция: Интервюта
08 Май 2022 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков: След такива изяви като на украинския премиер и украинския посланик броят на русофилите в България се увеличава

/КРОСС/ Тази сутрин гледах по Нова телевизия и по БТВ интервюта с украинския премиер и украинския посланик в България. Ако излезем от емоционалното ни състояние и се опитаме да погледнем спокойно и аналитично на използвания от двамата пропаганден наратив, можем да стигнем до следните няколко извода.

Първи, двамата използват реторика, която въобще не отчита настроенията в българското общество като цяло. Този начин на говорене е подходящ за украинското население най-вече в западна Украйна и преди 24 февруари.

Второ, и двамата ползват нравоучителен наратив, който предвид българския характер не носи особени дивиденти.

Трето, по отношение на Путин се ползва силно агресивна лексика, която е прилично износена и преди време имаше за цел да демонизира Садам, Кадафи, Милошевич и Асад. Българското общество не е същото от преди повече от десет години. То се промени и е ваксинирано в по-голямата си част срещу пропагандната либерална матрица, която предизвиква често насмешка и недоверие. Същото отношение имаше българинът към комунистическата пропаганда преди 1989 г.

Четвърто, при този подход на украинския премиер и посланик в София, реално те вземат занаята на щатните и "заслужили" русофили в България, които по неясни причини се притаиха след 24 февруари и изчакват "да премине бурята" както казваше Тато.

Пето, след подобни интервюта с украински политици броят на русофилите в България само се увеличава. Нашите журналисти в повечето случаи настървено работят в същата посока.

Премиерът Гройсман и посланик Москаленко реално правят безплатна "руската мека" сила в България. И могат да си поискат хонорарите в Россотрудничество.

 

Боян Чуков/фейсбук